Til toppen

Ferskost

Ferskost og fløteost tilhører samme familie, men de har en litt forskjellig fremstilling. Felles for begge typene er imidertid den milde ostesmaken og til dels også bruksområdene.

Ferskoster blir produsert ved å bruke løpe for å felle ut ostemassen, men disse ostene blir ikke lagret slik som blant annet blåmugg- og hvitmuggsoster gjør. Smaken på ferskostene er derfor mild, og noen av disse ostetypene blir gjerne tilsatt smak i form av marinader og lignende. Typiske oster her er feta og mozzarella.

Fløteoster har en noe annen fremstillingsmetode enn annen ost. I stedet for å utfelle ostemassen ved å tilsette løpe i ystemelken, tilsettes melkesyrebakterier og/eller andre syrningskulturer. Eksempler på slike oster er Mascarpone, Tartar, Ricotta og Le Roulè.

Osten er spiseferdig med en gang og det skjer ingen modning. Selve osten har liten smak, og det er derfor svært vanlig å tilsette urter, krydder, frukt eller nøtter i osten for å gi denne en viss karakter.

Slik skjærer du osten

Til skjæring av ferskost bør man bruke strengredskap eller en bløtost-kniv. En slik kniv har håndtaket høyere enn knivbladet, slik at man får skåret osten helt igjennom. Det korte knivbladet har mønster og en svært smal rygg, slik at osten ikke setter seg fast på kniven.

Drikke som passer til

Hvilke viner du skal velge til ferskoster, kommer an på smakstilsetningen til de ulike variantene. Til retter med kremost smaker det godt med friske, halvtørre hvitviner som Riesling, Sauvignon Blanc, Chablis eller Chardonnay. Norsk Chèvre fra Haukeli er syrlig, salt og tørr og passer utmerket med en hvit Sancerre.