Til toppen

Fastost

Denne familien er stor og uensartet. Her vil vi finne alt fra halvfaste oster som raclette og tilsiter til de veldig faste parmesan-typene.

De fleste fastostene har som regel lang modning og god holdbarhet.

Det er viktig at hele store oster lagres på riktig måte. Dette gjøres ved å holde en stabil temperatur på 3-6 °C, og stabil luftfuktighet (opp mot 95 %). Ved lengre tids lagring bør ostene snus regelmessig.

Slik skjærer du osten

Faste hvitoster skjæres vanligvis med ostehøvel. Ønskes det et litt annet smaksuttrykk, kan den skjæres i større biter, staver, terninger eller tykkere skiver

Drikke som passer til

Dette er relativt tørre og salte oster. Et naturlig vinvalg er tørre, lette, fruktige og aromatiske hvite viner. Et bra valg er tyske Rieslinger, eller lettere utgaver av Sauvignon Blanc druen fra Chile og New Zealand. Til de faste ostene som Parmesan og Manchego, er det spennende å prøve en tørr Manzanilla (eller fino) sherry. Ønsker man en rødvin bør man prøve seg på en lett, bløt og fruktig vin som Valpolicella, Barbera (som ikke er lagret på eikefat og har garvesyre) fra Nord-Italia eller en bærpreget Beaujolais.