Til toppen

Chèvre

Chèvre er fellesbetegnelsen på oster som er laget av ren geitemelk, og man vil derfor finne oster i denne familien som også er hvitmuggost, kittmodningsost, fastost og så videre.

Familieinndelingen her går mer på typen melk (geit) som er benyttet enn hvilken fremstillingsmetode som er brukt.

Ordet chevré er fransk og betyr geit, og det Frankrike som produserer mest ost av denne typen, men det finnes også oster produsert i andre land som også hører inn under denne familien.

Det er relativt vanlig å tilsette vinstokkaske i fersk chevé. Dette har en konserverende virkning på osten og ser dekorativt ut på dessertbordet.

Slik skjærer du osten

Disse ostene varierer i konsistens, men en kniv som har huller i eggen vil ofte være et fornuftig valg. Fersk chevréer kort i konsistensen og bør deles med streng.

Drikke som passer til

Til disse ostene kan man anbefale tørre og lette viner. Samtidig vil vin fra samme områder som osten er fra, alltid være en god match.
Vin laget med Savignon Blanc druer er et klart førstevalg, derfor vil en Sancere eller en Pouilly Fumé være et meget godt valg. Alternativt vil en Chablis eller Riesling-baserte viner også passe til disse ostene.