Til toppen

Blåmuggost

Blåmuggost har en myk, kremaktig konsistens med fyldig og aromatisk smak som kan variere fra mild til skarp. Osten modnes innenfra og ut ved hjelp av spesielle blåmuggkulturer.

Blåmuggoster har i motsetning til hvitmuggoster muggdannelsen inne i osten. Denne muggkulturen er avhengig av luft for å utvikle seg. Dette oppnås ved at man før den første lagringen stikker osten med nåler slik at det skapes luftrom i osten. Osten vil da begynne å modne innenfra og utover.

I denne familien finner vi også oster som kombinerer blå- og hvitmuggskultur. Disse ostene vil stort sett modne som hvitmuggost, men likevel ha en mild blåmuggsmak.

Slik skjærer du osten

Til disse ostene bør man bruke strengredskap for å unngå at ostene smuldrer opp eller setter seg fast i kniven. Man kan også bruke kniver med hull i eggen eller en varm kniv.

Drikke som passer til

Dette er oster som generelt er svært salte og smaksrike, og som tar livet av de fleste rødviner. Søte viner er å foretrekke til denne typen oster. Portvin, Madeira, Sauternes, Tokaij eller edelsøte viner fra Tyskland og Østerrike passer utmerket. En godt lagret søt sherry passer også fint.