Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Västerbottensost

Västerbottensost er en svensk ost med tradisjon som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet. Les historien om osten og oppfinneren!

Historie

Det var i 1872 at oppskriften til Västerbottensosten som vi kjenner den i dag, ble utarbeidet av Ulrika Elenora Lindström. Hun jobbet på meieri, og hennes myteomspunnede oppskrift er en vel bevart hemmelighet som kun noen få personer kjenner til.

Da Ulrika Eleonora Lindström var i 30-årsalderen arvet hun 500 riksdaler som hun brukte på utdannelse ved Meieriskolen i Degeberga, nær Lindköping i Västergötland.  Der lærte hun seg å lage Västgötaost og i 1869 tok hun med seg kunnskapen sin til det nyoppstartede Gamlebyns mejeri. Ulrika Elenora begynte som piga, men etter tre år tok hun over som en anerkjent ordentlig ”meierinne”.


Gammelbyns mejeri

”Ingen vet helt säkert vad som hände den berömda dagen 1872.”

Det er ingen som vet helt sikkert hva som skjedde den dagen i 1872 da oppskriften til Västerbottensost ble til. Myten sier at Ulrika Elenora ble distrahert av en ung melkegutt som gjorde at hun ikke passet ordentlig på ystekaret. Osten ble først antatt å være mislykket, men da den senere ble prøvesmakt fant man en unik smak. Hell i uhell, det ble Ulrika Eleonor som var opphavet til den nye kunnskapen og hun sjenket den videre med sin berømte og vel bevarte oppskrift.


Norets mejeri, ca. 1931

Ulrika Eleonora døde 56 år gammal av lungebetennelse, 15.februar 1892. Gjennom hele sin karriere dokumenterte hun arbeidet sitt ned i minste detalj. Sammen med oppskriften har hennes notater gjort det mulig at produksjonen av Västerbottensost har kunnet gå i arv frem til i dag.

Produksjon og lagring

Västerbottensost har blitt produsert på samme måte siden Ulrika Elenora Lindstöm skapte osten i 1872. Oppskriften er fortsatt en vel bevart hemmelighet som bare noen få levende mennesker kjenner til og den ligger sikkert i safen i fabrikken. Til tross for at mange har forsøkt å produsere osten andre plasser har det vært umulig alle andre plasser enn Burträsk. Men ingen vet hvorfor...

Produksjon steg for steg

Hver dag pumpes 79.000 liter melk fra lokale kuer til meierets store ystekar. Og så mye melk trengs da det går ca. ti liter melk til hver kilo ferdig Västerbottensost. For å fjerne uønskede bakterier pastauriseres melken, som betyr at den blir varmet opp og raskt avkjølt igjen. Så ystes melken for å skille ut mysen og skape en kornete ostemasse, som til slutt fylles i de runde formene. Formene er 42 cm i diameter og det kan være en forklaring på ostens unike smak. Deretter presses ostene i 18 timer og snus for hånd etter et spesielt skjema. De ferdigpressede ostene legges i en spesiell saltlake til de passer kravene til konsistens, salt og smak.  vara en av förklaringarna till ostens unika smak. Därefter läggs ostarna i press ungefär 18 timmar och vänds under tiden för hand efter ett speciellt schema. De färdigpressade ostarna läggs i en speciell saltlake tills de är exakt rätt vad gäller utseende, konsistens, sälta och smak.

Ostene hviler seg i form

For å modne og utvikle sin særegne smak lagres all Västerbottensost i minst 14 måneder. Lagringslokalen i Ånäset har en katedrallignende følelse der ostene hviler seg i form. De myteomspunnede lagringshyllene i grantre fra lokalområdet blir sett på som en forutsetning for å kunne skape den unike smaken på osten. De 18 kg tunge ostene vendes hver dag i 22 dager og dyppes deretter i parafin for beskyttelse.  

”De mytomspunna lagringshyllorna i granträ från bygden tros vara en förutsättning för den helt unika smaken”

For å avgjøre om ostene er klare tas en kjerne ut ved hjelp av et borr, som lagersjef og ostemesteren bedømmer med sine følsomme og erfarne munner, neser, fingertupper og øyne. Ostene er ferdige når de har blitt gjorkjent utfra smak, lukt, konsistens, teksur og utseende på en gradert skala som går fra 0-9. Hvert år produseres 140.000 oster som lever opp til de høye kravene som stilles på Västerbottensost.

Kilder:

http://vasterbottensost.com/

Lenker til produktsider:

Västerbottensost ca 1 kg