Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Sovrano

Sovrano er en parmesanost laget med bøffelmelk, noe som gir en helt egen smak og karakter....

Italia har en stor matarv som spenner seg over mange generasjoner og årtier for ikke å snakke om århundrer. Innimellom dukker det også opp noen nye stjerner på den gastronomiske mathimmelen, og selv om Sovrano blir som en ung fole å regne i selskap med oster som Parmesan og Mozarella, har den likevel rukket å få et godt rennommé blant ostekjennere verden over.

Den korte historien til Sovrano startet i 2000 da Fabio Pozzali patenterte den lagrede “Sovrano con latte di bufala” (Sovrano med bøffelmelk) og startet en testproduksjon. Fabio kommer fra en osteproduserende familie som har laget ost siden førtitallet og alltid har vært opptatt av innovasjon og nytenkning. Faktisk var familiebedriften med på å utvikle, og en av de første til å produsere Grana Padano.

Under matmessen Cibus 2004 i Parma hadde han en kjempesuksess med Sovrano og bestemte seg for virkelig å satse på denne typen ost. Sovrano har blitt flaggskipet blant alle ostene som Fabio utvikler i Latteria Mauer. Fellesbetegnelsen for de alle er innholdet av bøffelmelk. Firmaet har hatt en kjempeutvikling på bare få år og innehar i dag alle sertifiseringer for å kunne eksportere ost over hele verden. Sovrano er en høyt skattet ost og man vet å sette pris på både kvaliteten og særegenheten dens i mange land.

Relaterte produkter

Sovrano er en parmesanlignende fastost som er laget på både pasteurisert ku- og bøffelmelk. Den er produsert sydøst for Milano, i provinsen Cremona som ligger i Lombardiaregionen. Osten er lagret i ca. 18 måneder, og i løpet av lagringstiden blir den stadig snudd, saltet og vasket med saltvann.

Siden denne osten har mange likheter med parmesan vil den også ha de samme bruksområdene. Den er utmerket til riving og dryss over pastaretter, supper, sauser, nudel- og risretter, samt gratinering. Denne type ost nærmest er å regne som et krydder og den finkornete konsistensen gjør den velegnet til panering av både kylling- og svinekjøtt. Den kan også brukes i salater der man skjærer opp osten i biter.

Sovrano er i utgangspunktet sylindrisk og veier fra 18 til 38 kg. Aromaen er behagelig krydret, aldri skarp og konsistensen er finkornet og med få og små hull. Sammenlignet med andre tilsvarende oster kan man si at Sovrano er litt kraftigere i smaken enn Grana Padano og Parmigiano Reggiano. I tillegg vekker den ekstra oppsikt med den flotte hvite skorpen sin.

Sovrano flak