Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Mutti

I genrasjoner har Mutti vært ledende på fantastiske tomatbaserte produkter basert på de beste solmodne tomatene fra Italia.

Om Mutti

Muttis historie

Mutti er et eventyr som startet for over 100 år siden med ønsker om å kunne levere de beste tomatene fra Italia.  I 1899 grunnla Marcel Lino Mutti (1862-1941) foretaket Fratelli Mutti i Basilicanova, nær Parma. I starten ble største delen av produksjonen gjort for han, og alltid med stor lidenskap og fokus på kvalitet. Det første produktet som ble produsert var tomatpuré som ble Muttis første suksessprodukt!

Mer enn 50 år etter at det Mutti ble grunnlagt, i 1951, lanseres den berømte og uforglemmelige «tuben med fingerbøllen». Tross litt vanskeligheter i starten med å forklare den nye måten å bruke tomater på, ble tuben etter hvert verdsatt for å være praktisk, fremfor alt fordi den var lettere å lagre enn bokser fra andre produsenter. Muttis tomatpurétube hadde også en annen spesiell funksjon: Skrukorken var en fingerbøll – på den tiden brukte kvinnene det da de sydde. Derfor ble Muttis tube kalt «tuben med fingerbøllen». Mutti brukte to typer tomatkonsentrat, dobbel og tredobbel, begge disse var så framgangsrike at Mutti kunne åpne nye produksjonsfabrikker i Parmaområdet.

Viljen til å levere et produkt med en friskere smak av tomat drev Mutti til å skape en annen nyhet, og i 1971 oppstod «Polpa». Polpa er finkakkede tomater og ble Muttis andre suksess produkt. Dette ble virkelig en nyhet, selv fra en teknologisk synsvinkel ettersom det på markedet enda ikke fantes noen industrielle maskiner for å kunne produsere Polpa. Mutti bygde opp hele produksjonslinjen selv og fikk på den måten en enorm konkurransefordel. Gjennom denne innovasjonen sikret Mutti sin ledelse på markedet for tomatprodukter i Italia.

Mutti i dag

I dag er Mutti fortsatt en familiebedrift, drevet av Francesco Mutti (fjerde generasjon). Han har stor tro på verdiene Mutti alltid har stått for, og som gjorde Mutti til det mest elskede tomatvaremerket for italienerne. Verdier som å alltid fokusere på kvalitet, fra valg av frø til tomatdyrkere og derfra til innhøsting og produksjon. Helt enkelt å følge hver prosess med den lidenskap som alltid har vært hos Mutti.

Opprinnelse til Muttis tomater

Aztekerne kalte tomaten «xitomatl», men Parma har de kalt den Mutti siden oppstarten i 1899. Her er tomat et resultat av en dyp forening mellom mennesket og området.

Muttis plantasjer ligger i nærheten av produksjonsområde, opp til en avstand på 130 km unna, slik at hver avling skal kunne fraktes direkte fra plantasjen til behandling uten å miste smak eller fullstendighet. Hele produksjonssyklusen styres faktisk av det som kan kalles en “friskhets lov”. For eksempel skjer vanning gjennom drypp og sprinkleranlegg og er planlagt med tanke på både besparing av naturressurser og plantehelse. Jordsmonnet, den gode tilgjengeligheten av vann og det gunstige klimaet er med på gi en rik og god avling. Den mest brukte tomatsorten er rund, med fast, jevnt kjøtt. Dette er en tomat som høstes moden og behandles fersk. Dens duft er karakteristisk og smaken er intens og søt. Den livlige røde fargen indikerer en høy konsentrasjon av lykopen: en kraftig antioksidant som er sunt i det daglige kostholdet.

Produksjonen

Kvalitetskontroll
Innen tomatene kommer til fabrikken blir de kvalitetskontrollert. Mutti tar ut og gransker omtrent 20 kilo av hver leveranse. For best mulig kvalitet kontrolleres: sukkernivå, surhet, farge, skader, ødelagt eller besk frukt, grus eller andre ukjente objekter.

Lossing
Om leveransen er godkjent losses tomatene i tanker der de forsiktig blir rengjort av vannstråler. Under prosessen brukes optiske sensorer for å sortere ut tomater som er uegnede.

Fylle tankene
Tomatene samles i lagringstanker som løpende fyller transportlinjene med nye tomater. Foruten å rengjøre tomatene i tankene ser de til at tomatene ikke ødelegges eller gjæres.

Ved fabrikken
De utvalgte og rengjorte tomatene kommer omsider til fabrikken der de ansatte kontrollerer tomatene igjen. Deretter sendes tomatene videre til ulike produksjonslinjer. De sorteres etter bruk: de beste tomatene med samme høye kvalitet brukes til knuste tomater, puré, konsentrat og andre produkter.

Tomaters rikdom
Kombinasjonen av jord og sol har gitt Mutti en unik frukt. Den er smaksrik og uimotståelig, inneholder få kalorier og er nyttig. I hovedsak består tomaten av lykopen. Normalt er den rød og vi vet den er bra for oss. Antioksidantene forsvinner ikke ved tilberedning, tvert imot så blir de sterkere av det. De finnes til og med i store mengder i konsentrert tomat. Kroppen tar lettere opp lykopen om den spises sammen med fett. Gjennom å f.eks. helle litt olivenolje i dine sauser blir sausen bare enda bedre og sunnere! Men tomaten har flere magiske egenskaper. Denne frukten er også en utmerket kilde til vitamin A og C, og til og med mineralsalter som kalium.

Kilder: www.mutti.no