Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Monte Enebro, fortellingen om en spansk ost

Historien bak Monte Enebro handler i all hovedsak om en bestemt person; Rafael Báez Bravo-Murillo, og ysteriet hans Queserías del Tiétar.

Etter å ha jobbet og bodd i Madrid hele sitt yrkesaktive liv valgte Rafael Báez Bravo-Murilloå starte opp firmaet i den vakre Tíetar dalen som han alltid har hatt en forkjærlighet til. Familiens sommerhus ligger i dette området og Rafael hadde massevis av lokalkunnskap. Sammen med profesjonelle råd og de rike ostetradisjonene i Castilla y Léon området kunne han i 1983 starte opp med produksjonen av den velrennomerte geitemelksosten “Cabra del Tíetar” hvor den daglige melkeleveringen stammet fra to geiteflokker i La Adrada området.

To år senere startet eventyret med Monte Enebro. Med god hjelp fra osteguruen Enric Canut og Ramón Badía kunne han utvide sortimentet med flere oster. Blant disse var altså den høyt verdsatte og prisvinnende Monte Enebro. Osten er inspirert av den franske chevrén, men har et lag med muggkultur ytterst på skorpen som gir en helt annen smakskarakter. Den ble en umiddelbar suksess og Monte Enebro er i dag en ettertraktet ost både i Spania og mange land rundt om i verden.

Rafael har i dag overlatt det meste av driften til datteren Paloma og i den lille fabrikken produseres det ost over en lav sko, men likevel uten å gå på kompromiss med kvaliteten. I samarbeid med lokale bønder har de nå tilgang på melk fra over 10.000 geiter, og selv ikke det strekker til. Geitene produserer mindre melk om vinteren noe som gjør at kundene i perioder må vente for å få tak i den populære osten.

Relaterte produkter

Monte Enebro

er høyt verdsatt av ostekjennere verden rundt, De har de vunnet gullmedalje i World Cheese Awards hele fem ganger i tillegg til en rekke nasjonale utmerkelser. Navnet Monte Enebro har ingen historisk eller lokal betydning, men er det spanske navnet for fjell og einer og Rafael sto en dag og så utover de einerkledde grønne fjellene Sierra de San Vicente da ideen kom opp. Bruksområdene på denne osten er mange og han selv anbefaler å servere den lun med en saus av honning og balsamico gjerne sammen med bakt paprika, nøtter og syltet fiken.

Monte Enebro tallerken